Je bekijkt nu Hoe veilig kamperen met uw caravan

Hoe veilig kamperen met uw caravan

Nu het kampeerseizoen weer begonnen is en de caravans en campers weer uit de stalling komen, is het aan te raden een FOCWA onderhoudsbeurt of een PACK veiligheidskeuring te laten uitvoeren.

Wanneer u ervoor kiest om zelf uw caravan te controleren, dan zijn er wel een aantal aandachtspunten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gasslang, drukregelaar, de banden, de breekkabel, et cetera. Het is veiliger om de controle door een professioneel FOCWA-bedrijf te laten uitvoeren. Dan weet u zeker dat u veilig de weg op kan.

5 tips om veilig op de kampeerbestemming aan te komen:

  1. Wanneer u de caravan uit de stalling haalt, zorg er dan voor dat de kogel van de trekhaak schoon en vetvrij is. Een vettige trekhaak kan de werking van de stabilisatorkoppeling aantasten.
  2. Controleer de breekkabel op eventuele breuken en/of beschadigingen en zorg ervoor dat het veertje de sluithaak afsluit.
  3. Ook de rijverlichting is een punt van aandacht. Controleer na het aanhaken of de remlichten, richtingaanwijzers en andere verlichting allemaal nog werken.
  4. Een ander aandachtspunt zijn onder andere de gasslang en drukregelaar die een beperkte levensduur hebben. Deze houdbaarheid wordt vaak op de slang en regelaar aangegeven. Tussentijdse controle op droogtescheurtjes van de slang of uitdroging van de drukregelaar zijn aan te bevelen.
  5. Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan de banden, omdat de caravan minder wordt gebruikt dan de auto. Stilstaan beïnvloedt de staat van de banden echter negatief en daarom is het belangrijk om profieldiepte (minimaal 2mm) en bandenspanning goed in de gaten te houden. Vaak eisen verzekeraars om de banden van een caravan na 6 jaar te vervangen. Kijk goed na in uw polis wat hieromtrent beschreven is.

Wanneer u een onderhoudsbeurt of keuring laat uitvoeren wordt uw caravan gecontroleerd op de meest essentiële onderdelen met betrekking tot veiligheid. U wilt toch ook met een gerust gevoel op vakantie gaan?!